Een bekend gevoel voor iedereen die tijdens een rapportgesprek in vorm is: je maakt links en rechts afspraken met ouders en aan het eind van de avond ga je met een voldaan gevoel naar huis. De volgende ochtend vroeg gaat je wekker (je hebt niet zo lekker geslapen met al die gesprekken in je hoofd) en na een vlug ontbijt kom je aan op school. Terwijl je naar je lokaal loopt begin je opeens te twijfelen… had je nu met de ouders van Koen afgesproken dat hij extra oefeningen mee naar huis kreeg? Of was dat bij de moeder van Jeannet?

David Allen (2015) zei al: “The mind is for having ideas, not for holding them.” Vrij vertaald: Gebruik je hersens om ideeën te bedenken, niet om ze te bewaren. En dat is precies wat er hier gebeurt. Je hoofd is vol na een avond gesprekken voeren en het is niet meer dan normaal dat je niet alles meer weet. Het laatste rapportgesprek waarmee je naar huis bent gegaan lukt waarschijnlijk nog wel, maar de eerste paar gesprekken zijn een wirwar aan gedachten en ideeën geworden.

Het is ook niet makkelijk

Want een goed gesprek voeren is niet makkelijk. Je wilt ruimte bieden aan ouders, maar je hebt ook een boodschap af te geven. De verschillende gevoelens die er kunnen spelen in een gesprek hou je in de gaten, je let op de tijd en (afhankelijk van wanneer je het rapport meegeeft) je werkt ook nog alle onderdelen van het rapport af.

Als dan de volgende dag begint en je leerlingen komen je les binnen is er weinig ruimte om alles nog eens te onthouden. Zeker omdat je de dag – net als altijd – vroeg begint, terwijl de avond laat was geëindigd.

Dat is vragen om problemen. En dan duurt het dus een paar weken (hooguit) voordat de eerste ouders je mailen/bellen/aanspreken. Waar blijven die extra oefenopgaven? Hoe zit het met het gesprek met de zorgcoördinator? Had de directeur nog wat te zeggen over de verlofaanvraag?

O ja. O ja. En… o ja! Daar sta je dan. Het fijne gevoel van een succesvol rapportgesprek ligt dan ver achter je. Want dan is het gesprek niet meer geweest dan dat. Afspraken en acties zijn achterwege gebleven waardoor het vertrouwen van de ouders in je is afgenomen.

Dat kan vast anders

Zo simpel als het klinkt, zo simpel is het ook: Leg een afsprakenblad klaar. Dit blad hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar een eenvoudige tabel met alle leerlingen erop is al voldoende. Laat wat ruimte vrij om te schrijven en klaar is Kees. Of Koen. Of Jeannet.

Veel succes met je gesprekken!

Download

Vergeet nooit meer een rapportgesprek

Bronvermelding

Allen, D. (2015). Getting things done: The art of stress-free productivity (Revised edition). Penguin Books.