Een leerling met dyslexie begeleiden op school is inmiddels heel gewoon geworden. Nu dat de werkwijze van Passend Onderwijs in Nederland meer en meer een gewoonte is geworden is het voor iedereen helder. Tenminste… hoe zat het ook alweer? Waar had deze leerling nu recht op? Het antwoord op deze vraag is te vinden op de dyslexiekaart!

Alles op een rijtje

Een dyslexiekaart is niet meer dan een klein vel papier (bij voorkeur geprint op stevig karton en daarna gelamineerd) met daarop de belangrijkste afspraken die gelden voor de betreffende leerling. Bewaar altijd een kopie in je klassenmap, dan weet een invaller ook goed de weg te vinden.

Deze zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het onderwijssysteem waarin je lesgeeft en welke middelen er tot je beschikking zijn in je school. Daarom heb ik de kaart ook toegevoegd in pdf en Word versie. Op die manier kun je de kaart eenvoudig aanpassen naar de unieke situatie van je eigen school.

Maar wat zijn nu precies de voordelen van zo’n kaart? Ik noem er een aantal.

  • In plaats van zoeken in verschillende computersystemen heeft de leerling altijd de gegevens bij de hand.
  • Het helpt de leerling verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerbehoeften. Kaart op tafel? Dan gaan we aan de slag.
  • Heb je de kaart geprint op een duidelijke kleur? Dan geeft dit direct overzicht in een toets situatie.
  • De intern begeleider/zorgcoördinator kan eenvoudig alle kaarten beheren en ze eventueel op een posterwand in het IB-kantoor ophangen. Of in een kaartenbak bewaren.
  • De kaart brengt rust bij de leerling. Geen zorgen meer over de docenten die altijd vergeten dat de leerling recht heeft op extra tijd. De kaart is het bewijs!

Door op deze manier een kaart op te zetten met de betreffende leerling (een mooie taak voor de Ib’er of ZoCo) is er ook ruimte om dit aan te passen naar de individuele wensen/behoeften van de leerling. Niet elke dyslectische leerling heeft behoefte aan een aparte toetsplek, of een vergroot lettertype. (Kunnen we trouwens afspreken dat vergrote lettertypes ook gewoon op A4 gaan i.p.v. dat een dyslectische leerling met een A3 gedrocht moet stuntelen tijdens een toets? Liever wat meer bladeren dan deze vorm van aandachttrekkerij. Dyslexie is al vervelend genoeg en hiermee zet je het kind op een niet zo fijne manier volledig in de schijnwerpers!)

Download

  • Dyslexiekaart A4 
    Een voorbeeldformulier van een dyslexiekaart waarop eenvoudig aanpassingen genoteerd kunnen worden.
  • Dyslexiekaart A4 
    Een voorbeeldformulier van een dyslexiekaart waarop eenvoudig aanpassingen genoteerd kunnen worden.

Dyslexiekaart Pinterest