Leerlingen leren door ervaringen op te doen middels krachtige leerbelevingen die je als leerkracht ontwerpt. Als het leren spelenderwijs gaat hebben je leerlingen soms niet eens door dat ze iets leren.
Een leeg bordspel
Bij dit bericht kun je een leeg bordspel downloaden wat je vervolgens kunt gebruiken voor allerlei verschillende spelvormen. Op dit moment lever ik alleen het bord en kun je zelf de kaarten ontwerpen. Of je laat je leerlingen dit doen!
Waar kun je dit voor gebruiken?
Een aantal suggesties:
- Grammatica: Zet zinsdelen op kaartjes en laat leerlingen benoemen of het een onderwerp, persoonsvorm of lijdend voorwerp is.
- Wiskunde: Zet een serie getallen op kaartjes en laat leerlingen de priemgetallen benoemen.
- Wereldoriëntatie: Zet een grote serie historische gebeurtenissen op kaartjes. Welke is waar en welke is niet waar?
- Biologie: Zet alle onderdelen die bij fotosynthese horen op de kaartjes. Stop er ook een aantal fouten tussen. Welke is waar en welke niet?
- Rekenen: Het oefenen van de tafels. Zet de tafels van 7, 8 en 9 op kaartjes. Leerlingen moeten de antwoorden geven.
- Woordenschat: Gebruik een woordmat en laat de leerlingen elkaar bevragen over een woord. Kom je op een bepaald vakje? Dan mag je iemand bevragen over een woord.
Waarom zou ik deze activiteiten met een bordspel doen?
Het idee van dit bordspel is dat je met het spel, de kaartjes en (waar nodig) een lijst met antwoorden de leerlingen grotendeels zelfstandig aan de slag kan zetten. Hierdoor kan dit bordspel gebruikt worden als:
- Verdiepende activiteit als afsluiting van een les.
- Aanvullend materiaal als verrijking.
- Zelfstandig werkmateriaal voor in de kieskast.
- Lesactiviteit waar de leerlingen zelfs de kaartjes ontwerpen.
Op deze manier is dit bordspel breed inzetbaar. Het bordspel kan dus op deze manier een mooie toevoeging zijn op je les en tegemoet komen aan het verschil tussen je leerlingen – een stukje differentiatie dat behalve wat voorbereiding weinig moeite kost. Heel veel plezier!
Download
-
Leeg Bordspel A3
Een leeg bordspel dat voor meerdere lessen en activiteiten in te zetten is.